miercuri, 27 octombrie 2010

Tipuri de itemi pentru Geografia României-raspunsuri

Carpaţii Orientali

1.Completaţi spaţiile libere cu informaţia corectă şi completă, alegând din enumerarea de termeni şi denumiri de mai jos:

Intre graniţa cu Ucraina la nord şi Depresiunea ……………… şi Depresiunea ………………la sud ,se afla Carpaţii Maramureşului şi ………………, formaţi în orogeneza ……………, atât prin procesul de …………………… cât şi prin erupţii vulcanice în partea de ……………… Numărul mare al depresiunilor şi văilor transversale îi dau acestei grupe un aspect de ………………… puternică, iar orientarea culmilor este pe direcţia nord –vest - ……………

Termeni : Moldovei, Dornelor, Ciuc, sud –vest, sedimentare, est, încretirea scoarţei, Câmpulung Moldovenesc, hercinică, alpină, fragmentare, sud – est, masivitate, Bucovinei

2.Aveti o serie de afirmatii, stabiliti daca sunt adevarate sau false, incercuind Da sau Nu si argumentind alegerea raspunsului. Atentie, aceste afirmatii sunt in asa fel formulate incit daca partea a doua a afirmatiei nu o explica pe prima atunci se considera falsa.

D / N 1. Relieful vulcanic este cel mai dezvoltat din Carpatii Moldo – Transilvani, datorita dispunerii pe trei siruri paralele de munti a acestei grupe ;

Argumentati :………………………………………………………………………………………………………………

D / N 2. Cea mai dezvoltata fisie geologica din Carpatii Orientali este cea a flisului, deoarece sisturile cristaline incep sa dispara inca din zona Carpatilor Moldo - Transilvani.

Argumentati:……………………………………………………………………………………………………

D / N 3. Orientarea culmilor se schimba in Carpatii Curburii, datorita curbarii Carpatilor Orientali spre vest.

Argumentati:…………………………………………………………………………………………..

D / N. 4. Muntii vulcanici Oas, Gutii, sunt mai josi si mai erodati decit cei din Carpatii Moldo – Transilvani, pentru ca sunt mai vechi.

Argumentati :………………………………………………………………………………………………………………


3.Itemi cu alegere multipla

  1. Tipul de relief intilnit in Carpatii Curburii este:
    1. carstic; b. vulcanic; c. fluvial; d. pe conglomerate; e. glaciar.
  1. Dealurile de Vest delimiteaza la sud –vest grupa:
    1. Carpatii Moldo –Transilvani; b.Carpatii Maramuresului si Bucovinei ; c. Carpatii Curburii; d. Carpatii Meridionali.
  2. Un defileu in munti vulcanici a sapat riul:
    1. Oltul; b. Bistrita; c. Trotusul; d. Tisa ; e. Muresul.
  3. Carpatii Curburii se afla intre riurile:
    1. Trotus si Oituz; b. Oituz si Prahova; c. Prahova si Trotus ; d. Prahova si Dimbovita.

5. Muntii Transilvaniei sunt separati de Muntii Moldovei prin :

a. Depresiunea Dornelor si Brasovului; b. Depresiunea Cimpulung si Ciuc; c. Depresiunea Giurgeu si Comanesti; d. Depresiunea Ciuc si Giurgeu.

6. Muntii Ceahlau fac parte din zona geologica a:

a. flisului; b. vulcanica; c. sisturilor cristaline; d. marnelor si nisipurilor.


Raspunsuri:

1.termeni: Dornelor, Campulung,Bucovinei,alpina, incretire,vest, fragmentare, sud-est;

2.Nu.Argument- muntii vulcanici sunt extinsi datorita eruptiilor vulcanice neogene, din acest motiv relieful vulcanic cu conuri si cratere este cel mai intilnit in acesta grupa.
Da.Argument- disparitia sisturilor cristaline incepind cu nordul Muntilor Ciuc, permite extinderera straturilor de roci sedimentare cutate ce formeaza flisul.
Da.Argument- curbarea catre vest a Carpatilor Curburii, schimba si orientarea generala de pina la Valea Oituzului, de la directia nord-vest spre sud -est, la orientari pe directaia est-vest, nord-sud si chiar nord-est spre sud-vest.

3.1d;2b;3e;5d;6a.

Un comentariu: