duminică, 15 ianuarie 2012

Violența în școli

Iata ca sunt parinti ingrijorati, pe buna dreptate, de situatia la care a ajuns violenta in scolile noastre. Parintele pune intrebari pertinente si astepta raspunsuri pe masura. Nu dam verdicte dar incercam sa intelegem.

Va salut Domnule Profesor
Sunt acelasi anonim, tatal unui elev al Dv.!
Voi face o prelungire la prima mea interventie si ca atare ma voi referi doar la ultimile evenimente petrecute in scoala.

Stim ca saptamana trecuta a fost un incident destul de grav cu elevul de serviciu, amenintat de un alt elev tigan cu un cutit!
Se impune o mica analiza ce naste ipoteze dar si intrebari:
- copilul violent provine de la o clasa speciala.
- copilul violent era insotit de un alt copil si doi adulti
- evenimentul s-a consumat fara tagada
- elevul de serviciu, desi la randul sau e un copil problema, a suferit o trauma grava
- se presupune ca si atacatorul are un comportament violent, tot in urma unor traume
-dumneavoastra spuneti ca profesorii nu pot controla asemenea situatii, mai ales in timpul orelor

Ma opresc aici cu ipotezele si trec la intrebari:
- avand in vedere ca in cadrul scolii exista o clasa speciala de tigani (nu-i invinovatesc, stim bine ca istoria dezvaluie si tainele marginalizarii lor), ce masuri de monitorizare si ce sistem pedagogic se aplica acestor elevi pentru a fi integrati?
- cum e posibil sa umble prin scoala adulti si daca in afara de elevi de servici, mai exista si eventual profesori de serviciu?
- ce masuri ia scoala in privinta traumei suferite de elevul maltratat?
- cine se face vinovat de aceasta situatie si daca considerati raspunzatoare in vreun fel conducerea actuala a scolii?!
Raspunsul la aceste intrebari ma va dumiri si mai mult in ce ambient invata copii nostri!
In incheiere mai pun pe tapet o nedumerire:

Doamna Director, am aflat astazi la sedinta cu parintii, nu e macinata de viitorul copiilor, pe ea o framanta ca evenimentul s-a propagat si-i da rau la evaluare!
Ma minunez si iarasi intreb:
Pentru ce avem invatamant?
Pentru educatia si pregatirea de viata a copiilor, sau pentru supravietuirea si cariera unora dintre dascali?!

Toate aceste framantari ale unui parinte provin din amintirile de scoala ale unui elev problema, insa nu frustrarile copilariei mele m-au determinat la aceste comentarii, cat deschiderea pe care o afisati in comunicare, mai ales cu elevii Dumneavoastra!
Va felicit si sa va dea Dumnezeu sanatate!
Cu tot respectul cuvenit unui dascal,

IB

PS. Nu vad asa o mare problema la profesorii ce-si completeaza veniturile dand meditatii, in conditiile in care-si fac treaba si la scoala, mai rau e ca:
eu ca parinte imi trimit odrasla la scoala stand linistit si aflu ca scoala a devenit un loc periculos, iar de carte au parte numai privilegiatii. Si nu e drept!
Si asta v-o spune parintele unui privilegiat!
21 ianuarie 2009

Raspunsul meu :

@Tatal anonim-
1. copilul violent nu provine de la o clasa speciala, invatamintul este de masa si nu avem voie sa facem clase ,, speciale ", cel mult intensive de engleza sau de alta limba.
2.copilul violent era insotit de un coleg de scoala( clasa a VI a ), un elev de la alta scoala generala si de un elev de liceu de clasa a IX a, adica agresorul;
3. evenimentul s-a consumat, fara discutie;
4.elevul de serviciu, a suferit intr-adevar o trauma, dar el are ceva probleme si acasa, asa ca nu-i mai trebuiau si alte traume (ce este de apreciat este ca si-a facut datoria!)
5.se presupune ca agresorul are mari probleme de comportament, nu degeaba a ajuns la Letea, din pacate, risca doar scaderea notei la purtare cu citeva puncte si poate dosar penal din partea politiei.
6.profesorii nu pot fi in doua locuri in acelasi timp, asta este una, iar in al doilea caz este o problema de organizare interna a serviciului pe scoala, unde,probabil va trebui pus un fel de ofiter de serviciu, profesor care sa nu aiba ore in acea zi sau sa aiba mai putine.
7.nu este o clasa de tigani, sunt doar citiva (3-4) elevi de etnie roma, in rest sunt copii absolut normali, asa ca nu trebuie aplicate metode si procedee didactice speciale sau mai speciale decit cele obisnuite.
8.la acesta intrebare am raspuns mai sus (apropo- ieri doua fete din clasa mea, a VIII a, erau de serviciu la secretariat si au cerut unei mamici sa spuna unde merge, nici nu stiti ce scandal a iesit!!!, asta vis a vis de comportamentul unor parinti, ca sa nu mai comentez modul in care a inteles parintele acela ,, ziarist" sa procedeze. Dar daca parintele era muncitor necalificat?)
9.in afara de discutiile cu dirigintele si cu profesorii, elevul cu acordul parintelui, poate merge la ore de consiliere psihopedagogica, exista in scoala un cabinet ultramodern de logopedie si consiliere psihopedagogica si un consilier care are afisat programul de consultatii zilnice.
10.scoala are ceva probleme, insa un director trebuie sa lucreze cu o echipa, cele citeva luni de cind a revenit la conducere nu sunt de ajuns, nu este neaparat o scuza, deciziile mari se iau in consiliul profesoral( saptamina viitoare) si in consiliul de administratie, iar situatia cu evaluarea scolii cade totusi in sarcina directorului care trebuie sa-si asume si bunele si relele celei mai mari si mai prestigioase scoli din judet, in rest gradul de vinovatie dati-mi voie sa nu-l comentez.

Cu respect. Prof. Viorel Irascu
22 ianuarie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu